De weg is van iedereen
Mobiliteit is een basisrecht. Voor blinde en slechtziende personen ligt de weg spijtig genoeg – letterlijk – bezaaid met obstakels. Van 20 maart tot 2 april trekt de Brailleliga daarom alle registers open om te sensibiliseren over mobiliteit bij blinde en slechtziende personen. De nood aan sensibilisering blijkt 10 jaar na onze vorige grootschalige mobiliteitscampagne nog steeds hoog. We besloten de campagne dus te herhalen en een grootschalige mobiliteitsenquête te houden. Deze werd ingevuld door 664 respondenten. Ontdek hieronder de volledige campagne en alle resultaten.
Met deze spot wil de Brailleliga in de verf zetten dat blinde en slechtziende personen zich, net als iedereen, dagelijks verplaatsen. Maar ook dat de weg naar zich zelfstandig kunnen verplaatsen, heel wat tijd en volharding vraagt. We kijken mee achter de schermen van de lessen in mobiliteit en oriëntatie die Bau heeft gevolgd bij de Brailleliga. Nadien volgen we haar op weg naar een concert. Zij kent dat traject dus kan ze Tom, die verloren liep, de weg wijzen. Zo worden de rollen omgedraaid: de slechtziende persoon wordt de gids.
2013-2023, mobiliteit in vraag. Net als in 2013 vroegen we onze leden een enquête over mobiliteit in te vullen. We vergeleken de resultaten en merkten dat blinde en slechtziende personen zich vaker verplaatsen, maar dat er nog heel wat werk aan de winkel is!
Alle details van de enquête: mail naar charlotte.santens@braille.be
We laten twee leden aan het woord. De eerste is Bau, het hoofdpersonage in onze spots. Deze 26-jarige is al heel haar leven zwaar slechtziend. Zo lang ze het haar kan herinneren, is ze lid van de Brailleliga. Ze deelt haar verhaal. Gérard is 72 en heeft al heel zijn leven problemen met zijn zicht. Maar sinds 2020 is hij zo goed als blind. Hij vond in de Brailleliga een tweede thuis en komt nu meerdere keren per week langs. Je ontdekt zijn verhaal in de video.
Met de radiospots spreekt de Brailleliga het grote publiek rechtstreeks aan: help blinde en slechtziende personen en hou het voetpad vrij. Obstakels zoals steps en vuilnis zorgen er vaak voor dat personen met een visuele handicap struikelen, zich pijn doen, of gedesoriënteerd geraken.
Ook jij kan met een eenvoudig gebaar het dagelijks leven van een persoon met een handicap vereenvoudigen.
Step
Vuilbakken
Dit campagnebeeld illustreert de obstakels die blinde en slechtziende personen tegenkomen op hun weg. We zien de letters van het woord concert die omver gereden worden door een step. Uit onze enquête blijkt dat de step voor vele blinde en slechtziende personen het obstakel is waar ze het vaakst problemen mee ondervinden.